Mp Innováció Kft.

Kapcsolat

Üzemeltető:
  Mp Innováció kft
Székhely: 
  4025 Debrecen Piac utca 61.

Adószám: 
14138177-2-09

E-mail:

mpinnovacio@gmail.com

Sajtóközlemény

2017.02.06.

Minimál invazív, lézeres tüdősebészeti és prosztatasebészeti műtéti technológiai eljárások kifejlesztése, klinikailag megalapozott protokoll kidolgozása

2017 . 02 . 06.

MP INNOVÁCIÓ Kft.

Minimál invazív, lézeres tüdősebészeti és prosztatasebészeti műtéti technológiai eljárások kifejlesztése, klinikailag megalapozott protokoll kidolgozása

Elindult az MP INNOVÁCIÓ Kft. és konzorciumi partnere, a TISZTATÓ Kft. közös projektje, melynek keretében kifejlesztésre kerülnek minimál invazív, lézeres tüdősebészeti és prosztatasebészeti műtéti technológiai eljárások és kidolgozásra kerül egy klinikailag megalapozott protokoll.

A GINOP-2.1.1-15-2016-01078 azonosítószámú, Minimál invazív, lézeres tüdősebészeti és prosztatasebészeti műtéti technológiai eljárások kifejlesztése, klinikailag megalapozott protokoll kidolgozása elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt megvalósítása során olyan komplex vizsgálat valósul meg, mely a mai urológia sebészeti eljárásokban még nincs jelen. Korábban még nem került kidolgozásra és vizsgálatra, hogy a holmium lézerrel való műtét egy-napos sebészetre alkalmas módon miként hasznosítható.

A kutatásunk alapján bizonyítani kívánjuk, hogy a műtétek és gondozások összköltsége nem haladja meg a hagyományos műtéti technikát, és mind a beteg számára, a szövődmény mentes állapottal, mind a finanszírozónak megéri az új műtéti eljárás bevezetése.

A kutatási eredmény felhasználása nem csak a Magyarországon, hanem a környező országok esetében is jelentős, hiszen a hagyományos műtét finanszírozását leválhatja a lézeres operáció. Jelenleg sem Magyarország sem a környező országok nem rendelkeznek a protokoll leírással a Lézeres prosztata műtétre vonatkozóan.

A pályázat kutatási területe egy minimál invazív, lézeres prosztata egynapos sebészeti eljárás kidolgozása. Az új módszerrel a műtéti idő utáni lábadozási idő lerövidülését, és számos szövődmény csökkenését várjuk, az eredendően alkalmazott TURP (TransUrethral Resesction of the Prostate) technikával szemben, mely műtétnek számos szövődménye lehet, melyek közül a leggyakoribbak a merevedési zavar, az inkontinencia, a műtét alatti vérzés, és az ún. TUR szindróma (tünetcsoport – alacsony vérnyomás, zavartság, ion háztartás zavara). A protokoll célja, az egységes kezelési szemlélet bevezetése, a legjobb tudományos ismeretek átadása, a kezelési módszerek tudatos átlátható kritikus alkalmazása, mindig a konkrét klinikai helyzetnek megfelelően, a hatékonyabb ellátás.

Az uniós támogatással, a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs programjának keretében megvalósuló projekt alapvető elemei az alábbiak:

Műtétre alkalmas páciensek kiválasztása
Műtéti eljárás lefolytatása 40-60 páciensnél
A beteg elbocsátása és adatgyűjtés
Protokoll kidolgozása

Közvetlen eredmény a betegek ellátásában jelenleg tapasztalható egyenetlenség és szervezetlenség felszámolása, a komprehenzív szemléletű komplex ellátás folyamatosságának (transitional treatment and care) biztosítása minden egyes beteg részére.

Minimál invazív, lézeres prosztata eljárás eredményessége reményeink szerint jó alapot teremt arra, hogy nemzetközileg is ismertté és elismertté tegyük azt. A „know howt” egy jelentős orvosi vívmánynak tekintjük.

Meghatározott betegségcsoportban és ellátási szinten a Minimál invazív, lézeres prosztatasebészeti műtéti technológiai eljárás az elérhető tudományos bizonyítékokkal alátámasztott preventív, diagnosztikai, terápiás, ápolási, gondozási és rehabilitációs – ellátási folyamatával kapcsolatos konkrét tevékenységek rendszerezett listája, ami az egészségügyi szolgáltatások szakmai ellenőrzésének és finanszírozásának alapját képezi. Célja az ellátás biztonságosságának és egyenletes színvonalának biztosítása. Klinikailag megalapozott protokoll létrehozása.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 612,68 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, több mint 30% önerő hozzáadásával valósul meg, 2016. szeptember 16. és 2018. szeptember 15. között.

vissza